C/ Costa i Cuxart, 5 - 08031 BARCELONA - Tel. 93 340 16 16 - email: mimir@lafontdemimir.cat

miércoles, 15 de enero de 2020

Ressenya de “La Brigada Lluminosa” / Reseña de “La Brigada de la Luz”, de Kameron Hurley


TÍTOL: La Brigada Lluminosa
AUTOR: Kameron Hurley
TRADUCCIÓ: Anna Listerri
ART: Marina Vidal
EDITORIAL: Mai Més

SINOPSI
«Van dir que la guerra ens convertiria en llum. Volia formar part dels herois que ens donarien aquest món millor.»
La Brigada Lluminosa. Així és com els soldats que lluiten en la guerra contra Mart anomenen els que tornen… diferents. Tothom queda transformat pel que la corporació els ha de fer per convertir-los en llum. Els que sobreviuen aprenen a cenyir-se a les instruccions de la missió, passi el que passi realment durant el combat.
Dietz, que acaba d’arribar a la infanteria, comença a experimentar salts de combat que no coincideixen amb els de la seva secció. I els mals salts que fa expliquen una història de la guerra que no encaixa amb el que el comandament corporatiu vol fer creure a les tropes.

OPINIÓ
Els governs ens menteixen, el món el controlen les grans empreses, la societat està podrida i la gent no hauria de patir ni passar gana, però aquí està la desigualtat creada pel desig de riquesa i l'ànsia de poder, de subjugar, de posseir.
La Brigada Lluminosa, de Kameron Hurley, ens parla d'aquests temes i de molts altres, deixant entreveure la sexualitat i el gènere com una cosa que no condiciona als individus per ser i fer; les diferències com quelcom que et fan únic i que et permeten completar a la resta, juntament amb les seves pròpies diferències.
Amor, família, amistat, companyonia, responsabilitat, mort ...
Amb un inici al més pur estil d'Star Ship Troopers, la història de Dietz ens porta des de la carronya que lluita per sobreviure entre les escombraries dels ciutadans, a la feina dura per ser resident i així poder optar a treball i sanitat, fins la venjança per les injustícies comeses per “els altres”, i el reconeixement de la nostra pròpia ceguesa, el nostre desig de creure allò que ens permet continuar amb els nostres pressuposats, amb la nostra realitat preconcebuda.
Al·ludint a La guerra dels mons i a temes filosòfic-socials molt interessants i actuals, Hurley ens planteja un món de classes absolutament desiguals on Mart és dibuixat com “els dolents”. Un món en què ser soldat et permet lluitar i ser un paladí, alhora que et dóna la possibilitat de ser ciutadà, i així que els teus fills també gaudeixin d’aquesta recompensa.
Salts en l'espai-temps, veritats ocultes, relacions trencades amb possible solució, o no.
Novel·la que he llegit en una marató de dos dies i realment m'ha fascinat.
Recomanada a fanàtics de la ciència ficció, a viatgers del temps i filòsofs-guerrers de la nostra època.

*

TÍTULO: La Brigada de la Luz
AUTOR: Kameron Hurley
TRADUCCIÓN: Natalia Cervera
EDITORIAL: Runas

SINOPSIS
La Brigada de Luz: así es como se denominan los soldados que luchan contra Marte cuando regresan "distintos" de los frentes de batalla interplanetarios a los que han sido teletransportados convertidos en luz. Dietz es un despojo, alguien a quien se le niegan los derechos sociales básicos que proporcionan las megacorporaciones que controlan el sistema solar, y se alista en el ejército corporativo de Tene-Silvia para vengar a los millones de personas que han muerto a manos de los marcianos. Pero se da cuenta de que sus saltos temporales no coinciden con los de su pelotón. Y lo que estos saltos cuentan sobre la guerra no es lo que los ejecutivos de las corporaciones quieren que los soldados crean que está ocurriendo.

OPINIÓN
Los gobiernos nos mienten, el mundo lo controlan las grandes empresas, la sociedad está podrida y la gente no tendría que sufrir ni pasar hambre, pero ahí está la desigualdad creada por el deseo de riqueza y el ansia de poder, de subyugar, de poseer.
La Brigada de la Luz, de Kameron Hurley, nos habla de estos temas y de muchos otros, dejando entrever la sexualidad y el género como algo que no condiciona a los individuos para ser y hacer; las diferencias como aquello que te hace único y que te permite completar al resto, junto con sus propias diferencias.
Amor, familia, amistad, camaradería, responsabilidad, muerte...
Con un inicio la más puro estilo Star Ship Troopers, la historia de Dietz nos lleva desde la carroña que lucha por sobrevivir entre la basura de los ciudadanos, al trabajo duro para ser residente y así poder optar a trabajo y sanidad, a la venganza por las injusticias cometidas por "los otros", y el reconocimiento de nuestra propia ceguera, nuestro deseo de creer aquello que nos permite continuar con nuestros presupuestos, con nuestra realidad preconcebida.
Aludiendo a  La guerra de los mundos y temas filosófico-sociales muy interesantes y actuales, Hurley nos plantea un mundo de clases absolutamente desiguales en el que Marte es pintado como “los malos”. Un mundo en que ser soldado te permite luchar y ser un paladín, a la vez que te da la posibilidad de ser ciudadano, de que tus hijos también puedan disfrutar de esta recompensa.
Saltos en el espacio-tiempo, verdades ocultas, relaciones rotas con, quizá, posible solución, o no.
Novela que he leído en una maratón de dos días y realmente me ha fascinado.
Recomendada a fanáticos de la ciencia ficción, a viajeros del tiempo y filósofos-guerreros de nuestra época.

Isabel del Río, Noviembre 2019
No hay comentarios:

Publicar un comentario